Sådan foregår en handelsundersøgelse
Den første del af undersøgelsen foregår i stalden, hvor hesten gennemgås; der undersøges øjne, tænder, hjerte, lunger, ryg- og halsreflekser mm. Alle palperbare (mærkbare) eller synlige forandringer i hud, led, sener, muskler eller andet noteres.
Herefter fortsætter undersøgelsen med mønstring på fast bund i skridt og trav, hesten får lavet bøjeprøver og bliver longeret på blød og hård bund. Efter longering/ridning undersøges hjerte og lunger endnu en gang.
Det kan tilvælges, at hesten ses under rytter, hvilket vi som udgangspunkt anbefaler.
Køber og sælger aftaler inden undersøgelsen, hvorvidt der skal foretages røntgenundersøgelse af hesten, og hvem der skal betale for den. Vi anbefaler sædvanligvis røntgenundersøgelse, da det giver en højere sikkerhed for både køber og sælger for ikke efterfølgende at ende i en tvist, hvis der viser sig at være problemer. Som minimum tages de af Den Danske Dyrlægeforening anbefalede 14 røntgenbilleder.
Supplerende røntgenbilleder af hovseneben, hals, ryg eller andet tages efter aftale. Efter behov, fx hvis hesten tidligere har haft en seneskade, kan den kontrolleres og vurderes ved en supplerende ultralydsscanning. Endoskopisk undersøgelse af luftvejene kan ligeledes tilvælges, hvis der har været problemer med hoste eller bilyde ved vejrtrækning.
Udvidet mundhuleundersøgelse kan ligeledes tilvælges. Denne indebærer at hesten sederes (bedøves), der sættes en mundspærre på, mundhulen skylles, der sættes lys på og alle tænderne undesøges med spejl eller kamera.
Bemærk at ikke alle hesteforsikringer dækker mundhulen, hvis ikke den udvidede mundhuleundersøgelse tilvælges.
Alle afvigelser fra det normale bliver noteret på formularen og betydningen af dem bliver vurderet under hensyntagen til hestens fremtidige brug.