Hoven og tåleddenes opbygning og bevægelighed
For at kunne vurdere om en hest skal have korrigeret beskæring og beslag og i så fald hvordan, er det nødvendigt at kende til de anatomiske forhold og ikke mindst til de biodynamiske forhold, da enhver enkelt lille ændring i hovens facon medfører ændrede tryk og træk i de forskellige led, ledbånd og sener og dermed ændret bevægelse af de enkelte strukturer. Se de tilhørende illustrationer.
Når hesten er i bevægelse, er der på en normal hov ca. 10 mm’s forskel på størrelsen af hoven fra den er fuldt vægtbærende til den er opløftet ( fig. 1). Denne bevægelse er afgørende for en god og sund blodcirkulation i hoven, som igen er afgørende for en normal funktion. For dårlig blodcirkulation kan bl.a. resultere i hovsenebenssyndrom og kroniske smerter i hele den bageste del af hoven.
Et andet væsentligt punkt i hestens bevægelse er overrulningen dvs. fasen fra dragterne løfter sig fra jorden til tåen løfter sig og benet er opløftet. Hvis denne fase er for lang sker der en unødig belastning specielt af hovsenebensregionen og bøjesenerne, samtidig bliver blodcirkulationen dårligere.
Forskel i højden på indvendig og udvendig side af hoven medfører nogle modsat rettede rotationer af tåknoglerne som derefter medfører stramning af nogle ledbånd og delvis afslappelse af andre.
Ledspalterne bliver tillige trykket sammen i den høje side, hvilket let kan skabe slidforandringer og dermed halthed på længere sigt.
Disse billeder illustrerer ovenstående. Klik på billederne for at se dem i en større version.