Eksempler på æg, der kan findes ved en gødningsundersøgelse. Ægget i midten af billedet er et typisk strongylideæg, og nederst til venstre ses et spolormæg. Øverst til højre ses et bændelormeæg. Disse ses af og til ved de rutinemæssige ægtællinger, men det kræver normalt en speciel analyse af gødningen at påvise dem.
Hvornår skal vi undersøge? Alle heste bør undersøges to gange om året. Det gøres bedst om foråret i perioden 15. marts – 30. maj og om efteråret i perioden 15. august – 15. oktober. Undersøgelsen er pålidelig hele sommeren, men om vinteren går cyathostomerne i en hviletilstand i tarmvæggen og lægger færre æg. Undersøgelser om vinteren kan derfor give et misvisende lavt resultat. Cyathostomerne er her svære at behandle og kan beskadige tarmvæggen, når de forlader den i det tidlige forår, så det er meget vigtigt at undersøge hestens ormebyrde i løbet af efteråret.
Ungheste skal som alle andre heste have undersøgt gødningsprøver to gange om året. Føl kan behandles fra de er 6-8 uger gamle, dog tidligere, hvis der er fundet trådorm hos hoppen. Afhængigt af antallet og typen af orm behandles de op til hver 2.-3. mdr. indtil de er 1-2 år.
Drægtige hopper undersøges og behandles om nødvendigt 3-4 dage før indsættelse i foleboksen. Hvis de ikke flyttes til en speciel foleboks, behandles de 14 dage før forventet foling.
Den nye hest i besætningen bør som minimum få lavet en ægtælling, hvor resultatet afventes, inden hesten lukkes på fold. Hvis ikke det er fastslået, at der ikke er blodorm i den besætning, hesten kommer fra, laves der ligeledes larvedyrkning, hvor hesten isoleres indtil resultatet er kendt. Hvis hesten skal behandles, isoleres den evt. indtil 4 dage efter behandlingen. Dette afhænger af, hvilke orm, der blev fundet ved undersøgelsen.