Forstoppelsen kan også findes i blindtarmen. Disse typer forstoppelse kan typisk mærkes af dyrlægen ved rektalundersøgelsen og giver oftest milde koliksymptomer. Forstoppelsen kan også lokaliseres i tyndtarmen, dette vil typisk være mere smertevoldende for hesten og give overtryk i mavesækken, som opdages ved maveskylning (ventrikelskylning). Forstoppelse i tyndtarmen ses hyppigt ved kraftig infektion med spolorm hos ungheste.
Helt milde forstoppelser kan ofte gå væk ved gåture. Sværere tilfælde kræver behandling, somme tider kræver hesten gentagne behandlinger, evt. over flere dage og i nogle tilfælde er intensiv dropbehandling med væske nødvendigt. Forstoppelser i stortarmsafsnittet er oftest ikke operationskrævende.
Forstoppelse kan skyldes flere ting, men ses hyppigt, hvis hesten drikker for lidt, æder meget halm, eller tygger sit stråfoder for dårligt
Fejlgæring
Fejlgæring opstår, når der sker en overgæring af tarmindholdet i blindtarmen eller stortarmen, hvorved der produceres store mængder luft, som udspænder tarmene, hvilket er ganske smertevoldende for hesten. I nogle tilfælde ser hesten udspilet ud og maven fylder meget. Luften kan høres, når dyrlægen lytter på hestens mave, eller mærkes ved rektalundersøgelse.
Bevægelse af hesten er vigtig for at få luften ud af tarmene. I mange tilfælde kan korte longeringsintervaller i trav hjælpe. I svære tilfælde kan man punktere hestens tarm gennem bugvæggen for at få luften ud.
Fejlgæring skyldes typisk hurtige skift i foderet, for hurtig overgang til frisk græs, overgæret wrap eller dårlig foderkvalitet herunder svampeangreb i hø/wrap eller korn.
Sandkolik
Sandkolik ses, når hesten ophober jordpartikler, typisk i tyktarmen. Jord- og sandpartiklerne optages i forbindelse med foderindtag, særligt græsning på nedbidte folde, eller wrap, der er høstet for jordnært og derfor indeholder jord. Sandpartiklerne irriterer tarmslimhinden og kan forårsage smerte eller eventuelt forstoppelse.
Milde tilfælde kan behandles med smertestillende medicin, mens operation kan være påkrævet i svære tilfælde.
Loppefrøskaller hjælper med at rense tarmen for sand, både forebyggende og helbredende. Man kan selv på simpel vis kontrollere sandindholdet i hestens gødning, ved at opløse en håndfuld gødning i vand i en pose og hænge den op med spidsen nedad. Hvis der bundfældes sand i mere end nogle få mm af posens hjørne er loppefrøskaller anbefalelsesværdige som en kur over 2-4 uger.
Diarre
Diarre er tynd mave og kan være et udtryk for flere forskellige ubalancer i hestens tarm, herunder tarmbetændelse. Diarre kan også ses før eller efter en forstoppelse.
Milde tilfælde af diarre, hvor gødningen blot er lidt blød og hesten er alment upåvirket kan behandles med probiotika. Kraftig diarre kan medføre dehydrering af hesten og kræve meget intensiv terapi med væskebehandling i drop. Selv med intensiv dropbehandling kan hesten dehydreres så meget, at den ikke kan reddes.
Diarre kan have mange årsager heriblandt stress, dårlig foderkvalitet, parasitter, mavesår og infektioner i tarmen med bakterier eller virus.
Tarmslyng
Tarmslyng opstår, når hestens tarm fejllejres i bughulen og betegnelsen kan omfatte forskellige tilstande, herunder ufuldstændige drejning, klemning eller fuldstændig afsnøring af et eller flere tarmafsnit. Oftest vil disse fejllejringstilstande forhindre passagen af foder i det aktuelle tarmafsnit. Tarmslyng er en ekstremt smertefuld tilstand for hesten. I mange tilfælde vil hestens kredsløb hurtigt blive påvirket og ofte er en operation, hvor bughulen åbnes og tarmen replaceres til den korrekte position eller eventuelt amputation af et skadet tarmafsnit, eneste mulighed for behandling af hesten. En kolikoperation er ingen garanti for at hesten bliver rask, og det skal i hvert enkelt tilfælde vurderes, om hesten vil være i stand til at gennemgå en sådan operation i fuld narkose, eller om det er bedre for hesten at blive aflivet hjemme i stalden.