Hvordan foregår chipmærkningen?
”Chippen” består af en lille elektronisk mikrochip, ca. 1 mm i diameter og få mm lang. Chippen er gemt i en tyk kanyle med en plastikstilette. Dyrlægen indfører kanylen midt på venstre side af hestens hals på overgangen mellem nakkekammen og halsmuskulaturen og trykker stiletten i bund hvorved chippen placeres. Herefter kontrolleres det, at chippen er placeret korrekt med en chipaflæser.
De fleste heste reagerer ikke eller kun ganske lidt på at blive chipmærket. Det, som gør ondt, er lige når nålen går igennem huden, ligesom når hesten bliver vaccineret.
Registrering af hesten
Pr. 1. januar 2010 trådte en EU bekendtgørelse i kraft. Det betyder, at alle heste i Danmark skal have et pas med medicinsider. For at få nyudstedt et pas efter 1. juli 2009, skal hesten være chipmærket.
Der findes overgangsordninger afhængigt af hestens alder. Senest 31.12.11 skal alle heste i Danmark være mærket, registreret og udstyret med et pas. Der er tidligere tidsfrister for yngre heste. De præcise regler kan findes på Landscenteret Hestes hjemmeside www.hestepas.dk hvorfra formularer til bestilling af pas også kan downloades. Islandske heste får udstedt pas gennem islandshesteforeningen, her henvises til deres hjemmeside på www.islandshest.dk
Hvis din hest ikke har et pas, så overvej at lade papirerne udfylde i forbindelse med næste rutinebesøg fx vaccination. Hvis hesten ikke er chipmærket, skal dette gøres i samme forbindelse. Såfremt hesten allerede er chipmærket for udelukkelse fra konsum, skal chippen blot aflæses og anføres i papirerne. Heste der har en gammeldags stamtavle på papir, skal have denne ombyttet til et pas, se mere på ovennævnte hjemmesider.
Opdatering af pas
Alle heste, hvis pas er udstedt før juli 2009, skal have deres pas opdateret med såkaldte medicinsider. Dette er lovpligtigt. Se mere på www.hestepas.dk respektivt.
Gamle, ikke opdaterede pas, der er udstedt af Landcentret / Landskontoret slutter på side 40. Pas, der er blevet opdateret, ender på side 56.